Pracownia gastronomiczna
Uczymy umiejętności potrzebnych do samodzielnego funkcjonowania w życiu codziennym.
W ramach zajęć w pracowni uczestnicy uczą się zaradności, odpowiedzialności i pracy zespołowej oraz umiejętności potrzebnych do samodzielnego funkcjonowania w życiu codziennym. Uczestnicy biorą czynny udział w planowaniu niezbędnych zakupów, uczą się dysponowania środkami finansowymi oraz kształtują cechy niezbędne w pracy: punktualność, cierpliwość i odpowiedzialność.
Podopieczni doskonalą i rozszerzają zdobytą wiedzę, dobierając odpowiednio składniki kulinarne, rozwijają smak i estetykę, twórczo realizują zaplanowane przez siebie menu. Podczas prowadzonych zajęć uczestnicy poznają narzędzia i sprzęt AGD, przygotowują proste posiłki wg własnych propozycji, poznają zasady zdrowego żywienia oraz sposoby przechowywania żywności, poznają zasady BHP i higieny pracy. Uczestnicy pomagają przygotowywać potrawy świąteczne, cathering na imprezy okolicznościowe lub spotkania integracyjne na terenie warsztatu.
Praca przebiega małymi krokami, każdy włącza się w realizację zadania na miarę własnych możliwości. Wszelka poprawa funkcjonowania to owoc wielu powtórzeń oraz ćwiczeń i przekłada się na radzenie sobie w życiu codziennym. Działanie w dobrej atmosferze, realizacja smacznych przepisów kulinarnych jest źródłem radości i daję uczestnikom poczucie satysfakcji.